Špilja Vjetrenica egzotična priroda nedaleko od Neuma

Špilja Vjetrenica egzotična priroda nedaleko od Neuma

U blizini jedinstvenog turističkog gradića Neuma, na zapadnom dijelu Popova polja, smjestio se podzemni hercegovački dragulj – špilja Vjetrenica.

Najveća, najčuvenija i najpoznatija špilja Bosne i Hercegovine svojim dugim tunelima i impresivnim dvoranama svakog posjetitelja jednostavno ostavlja bez daha.

Da je riječ o pravom podzemnom fenomenu svjedoči i činjenica da znatiželjni posjetitelji stižu iz svih dijelova svijeta kako bi se uvjerili u posebnost ovog zaštićenog spomenika prirode.

 

Tajanstvena Vjetrenica

Već pri samom ulasku u špilju, shvatit ćete da vas ovdje očekuje jedna uistinu magična priča. Turistička staza duga je oko 1800  metara, a sastoji se od kalcitnih jezera, kanala, potočića i prekrasnih dvorana. Svaka dvorana krije nešto posebno, specifično i drugačije, stoga svakoj posvetite dovoljno vremena i pažnje.

Vjerojatno ćete se prvih dvjestotinjak metara morati malo sagnuti jer je strop niži od visine prosječnog čovjeka, no bez brige, vrlo brzo se staza razvija u prostrani put.

Nakon što istražite reljef i ljepote Prve dvorane, uputite se ka Prostranoj dvorani gdje se nalazi Vilino gumno, zatim vas očekuju čari Rogljaste dvorane, a jednako će vas oduševiti i špiljski ukrasi Duboke te Cvijićeve dvorane.

Ipak, ona najzanimljivija, koja je ujedno i simbol špilje Vjetrenice je Zlatna dvorana koja s opravdanim razlogom slovi za najljepši dio špilje.

Duga je 45 metara, a ako se pitate zašto baš pridjev „zlatna“ sve će vam postati jasno pogledate li u pod. Naime, tlo ove dvorane ukrašeno je sigastim kamenicama koje stvaraju poseban sjaj, svjetlost i mističnu atmosferu u ovim mračnim, podzemnim dubinama.

 

Speleološka raskoš

Različite speleološke posebnosti utjecale su na magični izgled špilje u čijim ljepotama danas možemo uživati. Bogatstvo hidrografskog svijeta koje uključuje brojna jezera, potočiće i vodopade, kao i nakupine siga, snažan vjetar na samom ulazu te gotovo 200 različitih životinjskih vrsta zaslužni su za nastanak ovog jugoistočnog hercegovačkog bisera.

Mnoge od tih životinja su endemske vrste, a jedna od najzanimljivijih, čiji životni vijek može trajati do 100 godina je čovječja ribica. Ovaj specifični vodozemac koji vas ne može vidjeti, ali može itekako dobro čuti, jedna je od glavnih živućih atrakcija u špilji.

Upravo zahvaljujući svemu tome, Vjetrenica je još od 1952. godine zaštićeni spomenik kulture, 1965. uvrštena je u kategoriju specijalnih geoloških rezervata, a zasluženo je zauzela i svoje mjesto na UNESCO-vom popisu zaštićenih područja Bosne i Hercegovine.

 

Savršeno osvježenje u vrućim ljetnim danima

Poželite li ljetni dan obogatiti nekim dobrim izletom, no odbijaju vas nepodnošljive vrućine, onda je Vjetrenica idealno rješenje!

I dok vani sve „gori“ na +40°C, u unutrašnjosti špilje prevladava ugodnih 11°C, a već na samom ulazu, rashladit će vas vjetar koji ovdje gotovo uvijek puše. Nije teško zaključiti otkud baš ovakav naziv špilje, zar ne?

 

Dom vila i hajduka

Uz špilju Vjetrenicu se vežu raznorazne legende o vilama i hajducima. Priča se kako su vile bile veoma lijepe te da su svojom pjesmom zadržavale mladiće unutar špilje.

Legenda također kaže da je svaki događaj iz špilje morao ostati tajna te da mladići nisu smjeli nikome pričati što su unutra doživjeli.

Upravo iz tog razloga, za vrijeme turističkog posjeta, u Prostranoj dvorani na Vilinom gumnu stoji lijepa djevojka odjevena u haljinu vile, pjevuši divne pjesme i na taj način u potpunosti dočarava posjetiteljima generacijski prepričavanu legendu.

U špilji se nalazi i Hajdučki stol gdje su se, prema legendi, skrivali hajduci.

 

Tursko groblje

Uputite li se Glavnim kanalom stići ćete do Turskog groblja, još jedne uistinu zanimljive i fascinantne špiljske atrakcije.

Riječ je o skupini stalagmita koji su formirani tako da izgledaju baš kao muslimanski nadgrobni spomenici.

 

Odsjednite u obližnjim smještajnim jedinicama

Špilja Vjetrenica smještena je u Ravnom, najmanjem gradiću Bosne i Hercegovine stoga ovdje baš i nećete moći pronaći velik izbor smještajnih kapaciteta.

No, budući da je Ravno svega petnaestak kilometara udaljeno od Jadranskog mora, jeftin smještaj nudi i lijepi, obalni gradić Neum od kojeg vas dijeli svega sat vremena vožnje.

Također, samo jedan sat lagane vožnje Vjetrenica je udaljena i od Dubrovnika, pa ukoliko svoj odmor provodite ovdje, neka se špilja Vjetrenica obavezno nađe na popisu stvari koje morate učiniti prije odlaska kući.

 

Copyrights by: villa-millenium.com